Израстването в бедност влияе на мозъка при децата

Подрастващите, живеещи в лишения, имат по-висок риск от затлъстяване и ниски когнитивни умения

29.06.2023 | 21:54 Редактор: Вяра Димова
Израстването в бедност влияе на мозъка при децата

Израстването на едно дете в условия на бедност може да има значителни промени в структурата на неговия мозък в сравнение с дете, което не е имало такива проблеми. Изследването, публикувано в JAMA Network Open сочи за връзка между нищетата у дома и квартала и бялото вещество в мозъка. 

То има съществено значение за неговото развитие, особено в ранна възраст. То отговаря за предаване на информация и комуникация между различни части от мозъка. Нарича се бяло вещество, защото нервните влакна, от които е съставено, са покрити със защитно покритие, наречено миелин. Именно миелина придава на влакната титулярния им бял цвят.

Заболяването на бялото вещество може да бъде всякаква промяна и увреждане в нервните влакна, които оформят бялото вещество. Може да се получи от напредване на възрастта или състояния, които нарушават оросяването на мозъка.

При израстване в бедност може да има няколко фактора, които да увредят бялото вещество – противопоказно, статистически израсналите в бедност деца имат по-висок риск от затлъстяване в сравнение с тези, израснали в домакинства с по-високи доходи. Наблюдават се и ниски когнитивни умения, което може да се дължи на ограничения достъп до правилните стимули, които да обогатят знанията и съответно уменията им.

Но учените са открили разлики в мозъчната структура на тези деца. Тяхното изследване сочи за промени в частите на мозъка, където преобладава бяло вещество. В някои части от мозъка се наблюдават потенциални възпаления. Това подсказва, че освен промени в бялото вещество може да има и някои нарушения в имунната система.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay