Близо ли сме до нови способности чрез импланти в мозъка?

Доста далеч сме от оптимизирането на стандартни когнитивни процеси чрез технологии

15.03.2023 | 12:02 Редактор: Тодор Петров
Близо ли сме до нови способности чрез импланти в мозъка?

Обещанията за развитие на нови способности от хората чрез импланти са все още далеч от реалността. Технологиите не са панацея, но са част от комплексния подход за лечения на заболявания на хората, заедно с фармакология, промяна на начина на живот, терапия, като в много случаи се налага и чисто индивидуален подход. 

Това коментираха пред Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Кирил Терзийски, патофизиолог, невролог и специалист по медицина на съня, и Петко Желязов, продуцент на Ratio.

Доста далеч сме от оптимизирането на стандартни когнитивни процеси чрез технологии. В известна степен и сега го правим чрез нашите устройства. Но обещанията някой ден да говорим телепатично, паметта ни да работи по-оптимално, да виждаме в различни измерения, на този етап са меко казано наивно, тъй като мозъкът и процесите в него са доста по-сложни, отколкото си мислим", заяви Желязков.

Мит е например, че когато не можем да заспим, е добра идея да четем книга или да гледаме филм. Това е абсолютно контрапродуктивно и води до още по-голямо безсъние, когато човек вече има проблем, каза Терзийски.

Мозъкът продължава да работи по време на сън, макар и с по-различни функционалност, като периодът на сън има голяма значение за консолидирането на паметта и за научаването на нови умения.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС