Билките са лечебни не само на Еньовден, бялото еньовче помага при язва

Жълтият кантарион се използва най-вече за успокояване на нервите

24.06.2023 | 09:00 Редактор: Елеонора Танева
Билките са лечебни не само на Еньовден, бялото еньовче помага при язва

Днес е Еньовден! Най-цветният летен ден, за който се смята, че всички билки и треви са най-лековити, особено ако са набрани преди да изгрее слънцето. За да бъдат венците лековити, трябва да се сплетат 77 билки, които да са набрани в нощта срещу празника.  Но и дори и да са откъснати след това и да не са 77 вида билки, те имат своята лечебна сила, която можем да използваме цяла година. Само трябва да знаете коя за какво помага. 

Жълтият кантарион се използва най-вече за успокояване на нервите. Чаят от него действа положително при раздразнителност, сърцебиене и главоболие. Това се дължи най-вече на фитохимикала хиперицин, който се съдържа в билката. Отварата от растението помага при гастрит и други проблеми със стомаха.

Мащерката е изключително ароматно растение, което се използва както за подправка, така и за направата на вкусен чай. В мащерката се съдържат антиоксидантите флавоноиди, терпинен и бета каротин. Те предпазват организма от инфекции и понижават възпалението в тялото. Също са много полезни за намаляване на вредните бактерии, предизвикващи гъбички.

Чаят от мащерка се препоръчва при астма, кашлица и проблеми с гърлото, защото успокоява дихателните пътища. Освен това подобрява устната хигиена.

Бял равнец наричат растението бяло еньовче или бяла китка, като то има общо 7 разновидности, като всички притежават лековита сила. Запарката с него помага при гастрит и язва, освен това действа успокояващо при жени в критическата възраст.

Чаят от бял равнец може да има по-горчив вкус, но помага при простуда и всякакви ревматични болки. Той стимулира работата на бъбреците, намалява подуването в стомаха и регулира обмяната на веществата.

Четете повече по темата в tialoto.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)