Какви змии има в България? Отровните видове са само пет

Рогатата усойница е една от най-смъртоносните влечуги

23.06.2023 | 16:46 Редактор: Вяра Димова
Какви змии има в България? Отровните видове са само пет

Честотата на ухапванията от змии варира в зависимост от различните географски ширини. Въпреки че в България те не са много чести, е важно всеки да може да реагира в подобна ситуация. У нас се срещат различни видове змии, от които само пет са отровни. Това са Обикновена европейска усойница, Рогата усойница, Аспикова усойница, Ливадна усойница и Монпелийска змия.

Обикновената европейска усойница е много адаптивна и може да се открие на различни места, например пясъчни дюни, букови гори, крайречни полета, алпийски ливади и други. Тя се среща основно през пролетта и лятото. Тя има дебело тяло, покрито с диамантена зигзагообразна шарка в черно или кафяво.

Рогатата усойница е една от най-смъртоносните змии в Европа и съответно най-смъртоносната в България. Нейната отрова е изключително токсична. Тя се разпознава по своя рог в края на носа, който нараства до малко над сантиметър. Женските обикновено са кафяви и бежови, а мъжките - сиви и черни. 

Аспиковата усойница по-често се среща в Алпите, Северна Италия и централната част на Франция. Проучванията са показали, че най-отровните ѝ подвидове се срещат в Швейцария, а не в България. Въпреки това някои популации могат да бъдат открити и на Балканите. Нейната глава е с форма на диамант и има изпъкнали люспи над очите, завършващи с извит нос.

Ливадната усойница аподобява европейската, но се среща много по-рядко. В България обитава по-хладните северни части на страната, основно Врачанския и някои части на Централния Балкан. Тялото ѝ е с цвят, преливащ от жълтокафяво до черно, с характерена диамантена зигзагообразна шарка.

Монпелийската змия е най-безопасната змия от отровните видове в България. Това се дължи на ниската токсичност на нейната отрова, както и на задното разположение на зъбите ѝ. Тя се среща главно в долните подножия на Родопите и сред долината на Струма. Нейните размери достигат до 2 метра, главата ѝ е малка, а шарката и е трицветна в жълто, черно и кафяво.

Как да постъпим след ухапване от змия?

Незабавно се свържете със спешен медицински екип;

Запазете спокойствие, повечето ухапвания от змии не са сериозни и могат да бъдат лекувани;

Частта от тялото, която е ухапана, трябва да стои неподвижна възможно най-дълго;

Ако е възможно, се препоръчва заемането на възстановителна позиция на тялото;

Четете повече в Puls.bg.


7
10 rate up comment rate down comment 4
Мирчо
преди 10 месеца
Много сте невежи. Постарайте се повече Сигнализирай за неуместен коментар
6
19 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Напълно грешна информация. Кой е писал тая тъпня. Сигнализирай за неуместен коментар
5
24 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 10 месеца
Тая статия е абсолютна боза дето некво 5 годишно я е изсрало!!!Къде е пепелянката където е на триъгълна или ромбовидна шарка да ви *** в статията проста!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 2
Наш
преди 10 месеца
Ако ухапването е от змия? Сигнализирай за неуместен коментар
3
24 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 10 месеца
Абе вие хубаво предупреждавате за змии, но да бяхте качили и няколко снимки. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 11
Дария
преди 10 месеца
Защо не пишете как да премахнем около дворовете си змиите и с какви отрови да ги тровим. Ами пишете за ухапване от змия. ...Гледай ....И къде им са снимките за да ги разпознаваме. То лесно се пише ..без фотоси... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 8
анонимен
преди 10 месеца
Защо не пишете как да премахнем около дворовете си змиите и с какви отрови да ги тровим. Ами пишете за ухапване от змия. ...Гледай .... Сигнализирай за неуместен коментар