Робот се включи във възстановяването на горите на Амазонка

YuMi може да засади на ден площ, равна на две футболни игрища

18.06.2023 | 23:10 Редактор: Юлиан Христов
Робот се включи във възстановяването на горите на Амазонка

Роботът YuMi е първият по рода си, който се използва в помощ на амазонската джунгла - той е разположен в тропическите гори на Амазонка от организацията с нестопанска цел Junglekeepers.

Швейцарската компания ABB Robotics, която е разработила робота, обяснява как изглежда той - има две ръце и дистанционно управление. Основната му задача е да подпомага доброволците в засаждането на семена, като по този начин процесът става изцяло автоматизиран. 

Роботът може да се движи по-бързо от човек и е в състояние да засажда семена на площ с размерите на две футболни игрища на ден, което освобождава служителите на екоорганизацията да вършат друга работа, ориентирана към хората - да образоват местното население и да патрулират за нелегални дървосекачи.

"Към момента сме загубили 20% от общата площ на амазонската дъждовна гора", казва Мошин Казми, един от съоснователите на Junglekeepers. И допълва: "Без използването на технологиите днес опазването на природата ще бъде в застой".

Въпреки че концепцията за роботи за залесяване не е нещо ново, философията, която е в основата ѝ - че възстановяването на горските дървета, загубени в резултат на сеч и пожари, може да обърне или поне да забави изменението на климата - има някои сериозни критики.

По-конкретно, критиците твърдят, че корпоративните усилия за залесяване не са достатъчни за спиране на изменението на климата, без да се поеме ангажимент за прекратяване на използването на изкопаеми горива, и че фокусирането върху тези кампании за подобряване на състоянието, много от които служат като параван на инициативи за компенсиране на въглеродните емисии, са лесен и вероятно безполезен изход за големите предприятия, пише БГНЕС.

Но все пак, макар че роботите, които засаждат отново дървета в опустошени райони като Амазонка, сами по себе си няма да решат проблема с изменението на климата, е окуражаващо да видим, че към арсенала на човечеството се добавя високотехнологично решение.

Снимка: Pixabay