В крак с модата: Да бръснат ли жените лицата си, или не?

Козметичната процедура се нарича дермапланинг

01.06.2023 | 12:23 Редактор: Петя Кръстева
В крак с модата: Да бръснат ли жените лицата си, или не?

Вероятно сте виждали доста видеа в социалните мрежи, в които дами бръснат лицето си и твърдят, че по този начин ексфолират кожата си. Според много от тях бръсненето не прави косъмчетата по-гъсти и не увеличава броя им. В следващите редове ще развенчаем някои митове и ще ви споделим плюсовете и минусите на тази процедура.

Както вече споменахме, този тренд идва от социалните мрежи, но всъщност дермапланингът е метод, чрез който се премахват мъртвите кожни клетки с помощта на бръснач (или скалпел). Освен че така кожата се ексфолира, по този начин се премахват и нежеланите мъхчета по лицето, които често пъти наричаме "прасковен мъх".

За да се извърши правилно процедурата, тя трябва да бъде направена от специалист. Дерматолог или лицензиран естетик ще използва скалпел от хирургически клас, за да "изстърже" мъртвата кожа и да премахне малките косъмчета. Според мнозина, ако сте достатъчно внимателни и прецизни, можете да направите това и сами у дома. Разликата между този малък инструмент и обикновената самобръсначка е, че при него вие ще можете да постигнете по-правилен ъгъл (около 45 градуса), като същевременно ножчетата му са не толкова остри, колкото на обикновената самобръсначка.

Четете повече по темата в az-jenata.bg