Край на апаратите за кръвно? Учени предлагат точно измерване със смартфон

Ще се използва метод, който да определи кръвното налягане от върха на пръста на потребителя

31.05.2023 | 11:00 Редактор: Михаела Димитрова
Край на апаратите за кръвно? Учени предлагат точно измерване със смартфон

Предложиха приставка за смарт устройства, която да използва камерата и нейната светкавица, за да измери кръвното налягане. Ще се използва метод, който да определи кръвното налягане от върха на пръста на потребителя.

Приставката ще е евтина и достъпна, като идеята е да се разпространява масово в бедни общества, където апарати за кръвно не са лесно достъпни.

Високото кръвно налягане, или хипертонията, е характерно с налягане в кръвоносните съдове, което надвишава стойностите 140/90. Не е рядко срещано – по данни от СЗО в цял свят над един милиард души между 30- и 79-годишна възраст имат хипертония, като две трети от тази група живеят в страни със средни или ниски доходи.

Състоянието може да няма симптоми, но в много от случаите се изразява тежко, с главоболия, болки в гърдите и задух.

По-малко от половината страдащи от хипертония не знаят за наличието ѝ. По-малко от половината страдащи от хипертония имат поставена диагноза и се лекуват. На световно ниво това състояние има значение за бедните страни и развитието на начин за измерване на кръвното налягане е важен проблем.

Решението може да не се крие в далечното бъдеще, защото учените от университета в Сан Диего са намерили евтин вариант кръвното да се измерва без наличие на апарат.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


2
5 rate up comment rate down comment 1
Оо
преди 10 месеца
Нищо не може да замени истинския апарат за кръвно тия приложения по телефона за пълна лъжа измама Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 2
Т.е
преди 10 месеца
Още по-фалшиви диагнози и параноясани идйоти с маски,че телефона му казал,че е болен! Деградиралото поколение расте ли расте! Новият световен ред ще избие половината планета пък вие си мерете кръвното ако ще и тамагоче! Сигнализирай за неуместен коментар