На какво се дължи високата температура при децата?

Различни инфекциозни заболявания могат да бъдат причина за високите стойности

21.05.2023 | 15:54 Редактор: Вяра Димова
На какво се дължи високата температура при децата?

Високата температура при децата се определя тогава, когато стойностите ѝ са равни или надвишават 38 градуса при ректално измерване. При по-високи стойности състоянието се нарича хиперпирексия.

Всяко покачване на температурата при децата трябва да се счита за признак на налично заболяване. Телесната температура се контролира от термочувствителни неврони, които са разположени в преоптичния или предния дял на хипоталамуса. Те, както и рецепторите за топло и студено, разположени по кожата и мускулите, отговарят на промените в телесната температура.

Различни механизми участват в процесите на покачване на телесната температура. Първият от тях е свързан с действието на външни или вътрешни пирогени, които променят температурния праг в хипоталамуса. Вътрешните – ендогенни пирогени са различните видове цитокини, които са медиатори на възпалението.

Различни инфекциозни заболявания, както злокачествените новообразувания и възпалителните заболявания също могат да бъдат причина за повишена температура поради повишаване на производството на пирогени.

Високата температура е чест повод за клинични прегледи при децата. В някои случаи високата температура може да не е съпътствана от други симптоми, което затруднява диагнозата. При новородени и кърмачета бактериалните и вирусните инфекции често могат да се проявят изолирано. В някои случаи състоянието се съчетава с признаци на системно заболяване, включително:

Хипотермия – ниска температура – около 36 градуса или висока температура над 38 градуса

Нарушения в дишането – учестено дишане – тахипнея, респираторен дистрес, апнея

Учестена сърдечна дейност – тахикардия

Отпадналост

Наличие на обрив

Раздразнителност

Цианоза

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay