Проучване: Студеният душ помага на отслабването

Кафявите клетки се задействат и метаболизмът започва да работи на пълни обороти

20.05.2023 | 10:10 Редактор: Вяра Димова
Проучване: Студеният душ помага на отслабването

Излагането на студ активира кафявите мастни клетки в организма и те започват да изгарят калории. Ново проучване предполага, че този биологичен отговор е различен в зависимост от времето на деня и пола. При желание за отслабване и добър тонус се препоръчва мъжете да си взимат студени душове сутрин, а жените – вечер.

Във всеки човешки организъм се съдържат мастни тъкани, които изпълняват различни функции в зависимост от вида им и са жизненоважни за организма. Белите мастни клетки, или белите мазнини, съхраняват енергия за нататъшна употреба. Натрупването на прекалено много бели мазнини води до затлъстяване. 

Съществуват и друг вид мастна тъкан в организма, която е сравнително по-малка като количество от бялата, но изпълнява различна функция. Тя се нарича кафява мастна тъкан, или кафява мазнина, и реагира на студени температури. Целта ѝ е чрез изгаряне на глюкоза и мастни молекули в организма да поддържа нормална телесна температура.

Това стимулиране на метаболизма може да бъде полезно при борба с проблеми като затлъстяване и диабет, затова често срещана препоръка за здрав метаболизъм са студените душове. Освен внезапния събуждащ ефект, кафявите клетки се задействат и метаболизмът започва да работи на пълни обороти, за да поддържа телесна температура. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay