Под един милиметър: Учени откриха най-малкия тумор

Раковото образование е регистрирано в Световните рекорди на Гинес

03.05.2023 | 15:42 Редактор: Вяра Димова
Под един милиметър: Учени откриха най-малкия тумор

Почти невидимо за човешкото око петно под един милиметър се оказа най-малкият по размер диагностициран рак на кожата. С помощта на модерна технология, съчетаваща дерматоскопия и специален микроскоп, учени от Университета за здраве и наука в Орегон (OHSU) успяват да открият тумора.

Дерматоскопията, още наречена дермоскопия, е метод за изследване на кожата, използвайки специален микроскоп, наречен епилуминисцентен. Той позволява наблюдение на отделните слоеве на кожата в детайли, които не можем да различим с невъоръжено око.

Дерматоскопията има за цел и наблюдение на пигментни образувания, като бенки. Бенките са често срещано явление върху кожата и в по-голямата част от случаите са безвредни, но е възможно да има и опасни бенки - карциноми, злокачествени ракови образувания на кожата.

Намереното раково образувание е регистрирано в Световните рекорди на Гинес като най-малкия открит рак на кожата. Меланомът има размер от 0,60 милиметра, и се класифицира като микромеланом. Той стои на повърхността на кожата и е бил открит преди да има възможност да се разпространи по-надълбоко в тялото.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay