Полезни съвети при покупка на лекарства от онлайн аптека

Пазаруването онлайн е бързо, лесно и удобно

26.04.2023 | 14:08 Редактор: Михаела Димитрова
Полезни съвети при покупка на лекарства от онлайн аптека

Пазаруването онлайн е бързо, лесно и удобно. Почти никакви рискове не носят стоките, произведени по строги стандарти, при които няма как да сбъркате с размер, цвят, кройка и т. н. Такива са и медикаментите.

На какво да обърнете внимание при избор на медикаменти?

Общо взето дали купувате лекарства от онлайн, или от физическа аптека, трябва да следите за едни и същи неща:

  • точното наименование на формулата;
  • активното вещество - особено когато имате възможност да закупите генеричен продукт на по-ниска цена;
  • концентрацията на активната съставка, измерена в милилитри, милиграми или проценти;
  • показанията и противопоказанията - за какви заболявания и състояния са предназначени и в какви случаи не бива да се приемат (при бременност, от деца, при прием на определени други медикаменти);
  • странични ефекти и нежелани последици - какви са, колко чести са;
  • какви са възможните лекарствени взаимодействия и взаимодействия с храни;
  • какъв е срокът им на годност и т. н.

Принципно цените на стоките, продавани в интернет, са по-изгодни. Същото е и при фармацевтичните продукти. Потърсете на избрания уеб сайт програмата за насърчаване на лоялни клиенти. С нея при всяка покупка набирате точки, които ви осигуряват възможността да поръчате желаната фармацевтична формула много по-евтино.

Какви са особеностите при покупка на лекарства онлайн?

Особености, произтичащи от характера на онлайн търговията

Достъпът ви до медикаменти в интернет е много по-широк. За кратко време можете да проверите наличността в много търговски обекти, докато откриете търсеното. Поръчката и доставката ще отнемат едно и също време, независимо дали купувате от вашия дом или от другия край на страната.

Имате възможност за максимално информиран избор. Продуктите са представени с изчерпателна информация, която ще ви помогне да се ориентирате подходящи ли са за вас. Ако дадената информация ви е недостатъчна, винаги можете да поискате консултация и съвет за избора си от квалифицирани фармацевти.

Законови специфики

Най-важното, което трябва да имате предвид при покупката от онлайн аптека е, че според член 234, алинея 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина лекарства, отпускани по лекарско предписание, не могат да се продават в интернет. Можете да купите само формули продавани без рецепта.

В същия член, алинея 5, се “забранява връщането на закупени лекарствени продукти”. Категоричната забрана се отнася за лекарствата въобще, независимо дали са закупени в интернет, или от физическа аптека. Целта е да не се излагат на евентуални опасности потребителите, които биха закупили тези, неясно как съхранявани, лекарствени средства.

Как да изберете надеждна аптека?

Законовите изисквания към онлайн аптеките са доста по-сериозни от тези към всеки друг интернет магазин, което е естествено, когато става дума за лекарства. За вашата собствена сигурност и безопасност направете няколко проверки:

Стои ли зад онлайн аптеката работеща физическа аптека (или аптечна верига), която има разрешение за търговия на дребно с медикаменти по чл. 228 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина?

Включен ли е собственикът ѝ в регистъра на ИАЛ? В чл. 234, алинея 7 на Закона се уточнява, че на самата интернет страница на аптеката, чрез която се извършва търговия на лекарствени продукти без лекарско предписание, трябва да се публикува общо лого, разпознаваемо за целия ЕС.

То е зелено върху бял фон и приканва да кликнете върху него, за да видите законна ли е дейността на уеб сайта. Кликването сваля списък на лицата, които имат право да продават лекарства без рецепта в интернет. Същият списък ще откриете и на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Важно е също сайтът на аптеката да има лиценз за продажба на лекарствени продукти, хомеопатични, билкови, козметика и др. Изчетете внимателно Общите условия и другите документи - Политиката за поверителност (защитата на личните данни), Условията за доставка и връщане и т. н.

Направете и обичайните проверки за всеки интернет магазин - физически адрес, работещ телефон, защитеност на сайта (катинарчето пред уеб адреса), преди да извършите плащането.