Как правилно да захраним детето с млечни продукти?

Сиренето трябва да бъде добре обезсолено

24.04.2023 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Как правилно да захраним детето с млечни продукти?

Сиренето обикновено е вторият млечен продукт, който влиза в менюто на бебето. Всички специалисти препоръчват сиренето, което ще яде бебето, да бъде напълно зряло и никога прясно. А също така сиренето трябва да бъде добре обезсолено преди да го предложите на детето.

Бебето преди годинка (а дори и след това) не е готово да поеме голямото количество сол, която се намира в сиренето. Това би натоварило бъбреците му, което налага задължителното обезсоляване.

Сиренето можете да включите в зеленчуковото пюре, в попара, с кус-кус, върху филийка, а защо не и в плодовото пюре. Сиренето е подходящо и като храна за пръстчета. Подходящо за захранване сирене е бялото саламурено сирене. След 12-18 месеца могат да се включат продукти като крема сирене, рикота и твърдите сирена.

Изварата също се въвежда след 8-9 месец. До първата годинка количеството на изварата за едно хранене трябва да е около 50 г. Тя може да се предложи заедно със зеленчуковото пюре, като съставна част на чийзкейк с плодове и защо не самостоятелно.

Битува мнението, че киселото мляко е подходяща храна за кърмачета. Изключително погрешно схващане. Киселотo мляко не съдържа необходимите хранителни вещества за малкото бебе, силен алерген е и т.н. Подходящо време да предложим кисело мляко е 9-10 месец.

Повечето педиатри препоръчват прясното мляко да бъде въведено след 18 месеца. Първоначално е добре то да бъде част от печива и кремчета и чак след това да се предлага самостоятелно, понеже прясното мляко е трудноусвоим продукт дори и за възрастен човек.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay