Ще се изненадате! Никога не чистете със сода тези предмети

Заради абразивната си структура тя не е подходяща за пластмаса

18.04.2023 | 22:47 Редактор: Вяра Димова
Ще се изненадате! Никога не чистете със сода тези предмети

Содата има чудесни почистващи качества. Тя може да се използва за почистване на толкова много повърхности и предмети в дома, без никакъв риск за здравето, тъй като е изцяло натурален продукт.

Содата обаче е абразивна, има груба текстура и притежава силни химични свойства, които могат да увредят определени повърхности и материали в дома. Ето защо трябва да я използвате разумно и да не почиствате някои неща с нея.

Вижте какво никога не трябва да почиствате със сода.

Старо сребро

Содата е подходяща за почистване на сребро, но не и старо, антично сребро. Ако имате прибори или бижута от старо сребро, не използвайте сода за полирането им, защото тя е твърде абразивна и може да премахне естествения слой патина (благородна ръжда), която се образува по тези предмети и бижута.

Пластмасови предмети

Отново заради абразивната си структура содата не е подходяща за почистване на пластмасови предмети. Пластмасата е крехка и лесно може да се надраска, ако се търка със сода. Това важи най-вече за техника и електронни устройства, които могат да са ви ценни, но го имайте предвид за всякакви предмети от пластмаса.

Мрамор

Мраморът е масивен материал, който изглежда трудно разрушим и неподатлив на увреждания, но това не е така. Содата може да му повлияе зле. При прилагането ѝ тя попада в естествените пукнатини и фини цепнатини в мрамора, което нарушава повърхността му и уврежда гланцовия му ефект.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay