fallback

Големият корем може да се окаже много опасен

Той е индикатор за редица заболявания

14.04.2023 | 12:38 Автор: Тодор Петров

Коремът дори при нормално телесно тегло показва наличие на риск от сърдечно заболяване. Има мазнини, които не са толкова притеснителни като тези по бедрата и ханша на жените, но други алармират отдалече за предразположеността към сериозен здравословен проблем.

Затлъстяването в областта на корема не е безобидно, в който и да е случай. Оформянето на голяма талия, дори когато не може да се говори за наднормено тегло и затлъстяване, е индикатор за риск от сърдечносъдово заболяване, метаболитен синдром и кратка продължителност на живота според Американската кардиологична асоциация. 

Най-лесният начин да установим доколко опасен е коремът е чрез измерване обиколката на талията. За коремно затлъстяване се приема, когато тя е над 102 см за мъжете и над 88 см за жените. Разбира се, не трябва да се пренебрегва и Индексът на телесна маса - съществуват достатъчно приложения в интернет и дори в смартфоните, които при въвеждане на килограми и ръст могат да посочат дори дали теглото не е на границата на нормата.

Срещу излишните висцерални мазнини можем да се борим с физическа активност. За целта обаче са необходими занимания със спорт пет пъти седмично, като резултати могат да се видят в зависимост от натрупването и вида натоварване след 12 до 52 седмици.

Четете повече в Puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback