Сочна идея за Великден: Ето как да приготвите печен агнешки бут

Сложете да се пече за 15-20 минути, докато хване лек загар

13.04.2023 | 22:30 Редактор: Искра Ангелова
Сочна идея за Великден: Ето как да приготвите печен агнешки бут

За Великден по традиция приготвяме агнешко месо, агнешка супа и дроб сарма. За да стане месото крехко, вкусно и сочно му трябват достатъчно часове готвене на слаб огън. Въпреки това някои го предпочитат алангле.

Но ето как да приготвите печен агнешки бут.

Продукти:

- 1 агнешки бут

- 1 връзка пресен лук

- 4-5 стръка джоджен

- сол

- червен пипер

- черен пипер

- розмарин

Приготвяне:

Измийте месото добре. Намажете добре със солта и подправките. Втрийте ги в месото. Оставете бута да почине в намазнена тава за 20 минути и да поеме ароматите. В тавата налейте 1 чаша топла вода. Нарежете лука и пресния джоджен на ситно. Добавете ги във водата. Загрейте фурната на 200-220 градуса, съветва az-jenata.bg.

Сложете агнешкия бут да се пече за 15-20 минути, докато хване лек загар. След това покрийте и намалете фурната на 160-180 градуса. Печете за около 3 часа. Ако през това време се наложи, долейте вода, за да не остане месото сухо. Преди да го извадите от фурната, махнете фолиото, усилете градусите и печете за още 10-15 минути до златист загар.