fallback

Любимите ядки може да имат негативен ефект върху здравето

Не е задължително да ги избягвате напълно

13.04.2023 | 11:48 Автор: Петя Кръстева

Ядките са прекрасни дарове на природата, богати на хранителни вещества. Смятат се за суперхрана заради богатото наличие на фибри, полезни мазнини, витамини, минерали, протеини. Присъствието им е задължително във всяка здравословна диета. Колкото по-разнообразен е изборът ви на ядки, толкова повече ползи ще извлече организмът ви от техните качества. Има някои ядки с потенциално негативен ефект върху здравето.

Не е задължително да ги избягвате напълно, защото наред с отрицателните си ефекти - те притежават полезни вещества и имат висококачествена хранителна стойност.

Кои са ядките с потенциално отрицателен ефект върху здравето и защо трябва да ги ядете в много малки количества?

Кашу

Кашуто е ядка с чудесни качества. То съдържа полезни мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри. Проблемът с кашуто идва оттам, че неговата обвивка всъщност е отровна. Това е и причината сурово кашу да не се консумира.

Важно е да претърпи предварителна обработка, за да е безопасно за здравето. Дори когато на етикета пише, че е сурово, то винаги е преминало процес на бланширане. Препоръчително е да се внимава с количеството кашу, защото колкото повече изядете от тази ядка, толкова повече токсични вещества могат да се натрупат в тялото ви.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay  

fallback
Още от Любопитно
fallback