Това са родните еквиваленти на скъпите суперхрани

Пчелният прашец може да се определи като "една от най-съвършените храни"

29.03.2023 | 23:30 Редактор: Петя Кръстева
Това са родните еквиваленти на скъпите суперхрани

Наблюдаваме същински бум на всякакви хранителни добавки, билки, плодове, в това число и суперхрани. Много от тях звучат странно и екзотично, а вносителите и производителите им ни уверяват, че те би трябвало да са част от всекидневното ни меню, ако искаме да сме здрави и във форма.

Можем ли да намерим родни еквиваленти на тези продукти, при това на по-ниска цена?

Лимец

Хранителните му свойства са в пъти по-добри от тези на обикновената пшеница, като същевременно той е може би най-древният сорт жито. Заради здравината на растението при неговото отглеждане не се използват пестициди, а едно от неговите невероятни свойства е, че дори да расте в замърсена почва, той не поема от вредните вещества. 

Пчелен прашец

Според специалисти пчелният прашец най-спокойно може да се определи като "една от най-съвършените храни", които могат да се срещнат в природата. Като ползи той често е сравняван с женшена и мумиото.

Шипка

В състава на този вид дива роза ще намерите богато разнообразие от витамини и минерали, в това число: витамини C, А, В-комплекс, калций, желязо, селен, манган, фосфор, калий, сяра, цинк и др. Незаменими са и антиоксидантните вещества, които се съдържат в червеното плодче.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay