20 идеи как да декорираме хола и дневната

Съчетайте няколко стаи в една

23.03.2023 | 07:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
20 идеи как да декорираме хола и дневната

Макар да наричаме кухнята сърцето на дома, холът е мястото, в което си отпочиваме и се отпускаме след края на работния ден. Затова и обзавеждането на тази стая ни отнема най-много време и усилия. Желанието да превърнем хола в оазис, в който релаксираме с удоволствие, понякога ни коства много, докато съчетаем мебели, цветове и дизайн в една съвършена хармония. За да ви улесним, ако ви предстои реновиране на хола, ще ви дадем няколко свежи идеи как да подходите към интериора на тази специална стая.

Чао, традиционно обзавеждане

Според някои интериорни дизайнери през 2023 г. ще трябва да кажем "Довиждане" на някои стилове в интериора. Ако сте свикнали всичко в дома ви да си съответства - диванът в хола да си отива с фотьойлите или столовете, да върви в комплект с определена холна маса, забравете за това. През тази година ще властва уникалността на личния вкус. Осмелете се да смесвате на пръв поглед много различни мебели, но отговарящи на вашия собствен вкус. Това е тренд, който ще определя до голяма степен интериорните стилове през годината.

Изберете изненадващи аксесоари

Всяка вечер се разполагаме в пространството, наречено хол или дневна стая. Колкото и уютно и приятно да е това местенце, рано или късно започва да ни омръзва. Ако все още не е дошло време да правите ремонт, но пък обстановката ви е поомръзнала вече, можете да подходите към ситуацията по следния начин. Изберете нова мебел, която да добавите към интериора, но тя да не е обичайна като масичка за кафе или фотьойл, а се спрете на нещо по-различно. Например нестандартна лавица за книги и сувенири, по-интересна лампа, разчупена секция или пък пуф, на който да се отпускате в края на дългия ден.

Нестандартни комбинации

Миксиране на текстил, цвят, дизайн в мебелите може да създаде невероятен дух на вашия хол. Стая, в която гостите ви да ахват, когато влязат. Това е напълно реалистично и то без да е необходимо да използвате услугите на интериорен дизайнер. Достатъчно е да развихрите въображението си и да се доверите на консултантите на "Мебели Виденов". Те ще ви помогнат да изберете интересни и вълнуващи мебели, подхождащи на вашия уютен хол.

Съчетайте няколко стаи в една

В последните години много хора останаха да работят от вкъщи и хоумофисът се превърна в съществена част от живота ни. Ако и вие сте от тези хора, които често работят от дома си, може би е време да помислите как да организирате дневната си така, че да съчетава няколко приложения. Ако холът ви е голям, спокойно можете да обособите няколко къта и така да оползотворите всяко местенце. Може да имате работен кът с бюро и удобен стол, кът релакс с мек диван и прилежаща маса, а защо не и спортен кът с компактен велоергометър и комплект гири в него.

Топли и неутрални цветове

През тази година един от трендовете по отношение на цветовете в интериора на хола ще са по-скоро топли, успокояващи нюанси. Бежово, бледорозово, пастелно синьо, топло кафяво са сред актуалните цветове, към които ще се придържат всички, които ценят тенденциите.

Интериор с извивки

Ако ви предстои цялостен ремонт на хола може да помислите как да го направите по-разчупен и волен. Това може да се случи със създаване на чупки и извивки в интериора, като най-лесният начин, за да избегнете сложни конструкции от гипсокартон например, може да се случи с избора на интересни мебели. Диван и фотьойли с по-оригинален дизайн и извивки или пък ексцентрична маса ще бъдат чудесен избор, за да спазите тенденциите в интериора за 2023 г..

Не забравяйте за декоративните възглавнички

Уютен хол без пухкав, удобен диван, заобиколен от малки, красиви, декоративни възглавнички, трудно може да съществува. Затова при обзавеждането на дневната стая не пропускайте да купите и няколко пухкави възглавнички.

Внесете елементи от природата

Друг водещ тренд в интериорния дизайн през тази година ще бъде природата. Всякакви елементи, аксесоари, мебели, килими, които напомнят на гората, морето, поляната с цветя, ще бъдат на почит. Това включва и мебели от естествени материали - дъб, ратан, тръстика.

Помощните масички ще са акцент

Харесвате ли малките помощни масички? Те са красиви, можем да ги намерим изработени от различни материали, в различни форми, размери. Да бъдат по 2-3 еднакви, но с различни големини или пък да са напълно различни по дизайн.

Помощните масички могат напълно да заместят по-голямата маса пред дивана. Ако ги харесвате и искате да добавите нова в хола си или напълно да го промените с тях, можете да разгледате разнообразните предложения в сайта на "Мебели Виденов".

Ар деко полъх

Този стил продължава да вълнува и да влияе на дизайна. За да го постигнете, мислете за разкош, разточителство, класа и стил. Но за да не преминете тънката граница на помпозността, нека всичко бъде премерено. Не ви съветваме да следвате този стил сляпо, а по-скоро да вмъкнете елементи от него в дома си, ако той ви допада. Какви могат да бъдат те?

Изберете ъглови, геометрични форми, вертикални или пък зигзагообразни линии. Плътни тапети, масивни маси и гардероби, лакирани покрития, екзотични тапицерии – всички тези елементи могат да придадат на жилището ви усещане за декадентски разкош.

Изберете два или повече нюанса на един цвят

Ако имате любим цвят, който обичате да използвате в интериора си, но все пак искате стаята да е в няколко цвята, можете да се спрете на два или повече нюанса на предпочитания от вас цвят. Така ще се чувствате уютно и комфортно, заобиколени от любимия си цвят, но подбран в няколко прилежащи му сенки.

Кръглите маси се завръщат

Масите са задължителна част от визията на дома. Що се отнася до формата им, също можем да избираме според идеята на интериора. Кръглите маси винаги ще са актуални като форма, а през 2023 г. те отново са на почит. От класически до абстрактни предложения, в любими цветове, желани материали и с красиви акценти, с тях можем да добавим повече разкош в дома и да впечатлим гостите си.

Завръщане към черното

Ако нямате нищо против драматичния интериор, тази тенденция е точно за вас. Смело съчетание от тъмни тонове и най-вече черно. За да внесете баланс, можете да комбинирате с бяло. Тежки завеси, плътни килими, мрамор, изискани скулптури – това са основните акценти на този тренд.

Не се притеснявайте да смесвате мебели от различни стилове

Понякога, когато обзавеждаме дадена стая в дома си, ние се придържаме стриктно към правила и тенденции, забравяйки, че това все пак е нашият дом. И е съвсем естествено да го обзаведем така, както на нас ни харесва, дори това да не отговаря на изискванията на интериорните дизайнери. Ако сте си харесали мебели в различни стилове, характерни за определени епохи, но се притеснявате, че няма да си подхождат, забравете за тези стереотипи. Изберете мебелите, които ви карат да се чувствате добре и ви харесват на вас.

Декоративно осветление

Според някои интериорни дизайнери осветлението ще бъде водещ акцент в тенденциите през 2023 г.. Но не какво да е осветление, а такова, което прави впечатление и създава усещане за уникален дом. Това усещане може да се постигне, като отделите специално внимание на осветителните тела в дома си и най-вече в хола, тъй като там сме предимно вечер, когато навън е тъмно и имаме нужда от много светлина. Можете да изберете различни стилове лампи, така че да придадете на стаята впечатляваща визия.

Цветни тавани

Боядисаните тавани, но не в традиционното бяло, ще бъдат водеща тенденция през 2023 г.. Цветните тавани могат да допринесат не само за визуално уголемяване на стаята, но и ще ѝ придадат неповторим и артистичен дух. Ако обичате смелите решения, рискувайте в тази посока и оцветете тавана си в цвят по ваш вкус, но различен от типичното бяло.

Боядисайте всички повърхности в стаята в един цвят

Според някои интериорни дизайнери този подход в обзавеждането допринася много за успокоението и отпускането на човек. Ако ежедневието ви е напрегнато и натоварено, очаквате обстановката вкъщи да е спокойна и уютна. А този трик с боядисването на повърхностите в един цвят може да спомогне за създаването на този уют. Освен това, ще сте изпълнили една от тенденциите в интериорния дизайн за тази година.

Килимите са прекрасен акцент

В последните години домовете ни сякаш станаха твърде практични, тъй като ежедневието ни е много динамично и не искаме да робуваме на дома си и да прекарваме много време в чистене. Затова все по-рядко се избират килими, които да поставяме на пода в стаята. Разбира се, практичният поглед има своята логика, но в хола или в спалнята би било много по-уютно и романтично да има поне едно тематично килимче. Не е задължително да избирате огромен килим, който да задържа много прах. Достатъчно е да се спрете на кокетно килимче, което да създава неповторимо усещане за топлина и уют.

Смесвайте стилове, но запазете основната идея

Монохромният стил не е за всеки вкус. Има хора, които смятат този раздел в дизайна за скучен и неподходящ за техния дом. Този тип хора се ориентират по-скоро към смесване на различни стилове, текстил, цветове, дизайни и това е прекрасно. Но препоръката на опитните дизайнери е дори когато миксираме стилове, да не забравяме да се придържаме към една обща картина, която определя дизайна на стаята ни.

Арт стената със снимки и картини е задължителна

Дом без картини, снимки, илюстрации или някаква форма на изкуство е сякаш къща без покрив. Дневната стая или т.нар. хол е онова място в дома, в което задължително следва да има поне една стена, на която да поставим творби на изкуството или красиви семейни фотографии. Не допускайте да обзаведете дома си без такъв кът, на който да поставите ценни и сантиментални предмети, снимки, картини, колажи или карикатури.

Снимки: "Мебели Виденов"