Кризата с доходите на родителите по време на Ковид е повлияла на психиката на децата

Стресът в ранна възраст може да има дългосрочно въздействие, показва проучване

15.03.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Кризата с доходите на родителите по време на Ковид е повлияла на психиката на децата

Финансовият срив в резултат на политиките за ограничаване на пандемията от Ковид-19 в Съединените щати е повлиял неблагоприятно на психичното здраве на децата. Това е изводът от ново проучване, ръководено съвместно от Weill Cornell Medicine и изследователи от Колумбийския университет.

Смекчаването на тези икономически ефекти може да помогне за защита на благосъстоянието на децата, ако в бъдеще са необходими строги политики за ограничаване на работната сила, с цел предпазване от заразяване при пандемия.

Изследвана е връзката между представянето на децата в училище и финансовите смущения в семейството, влияещи на съня и психичното здраве на децата по време на Ковид-19, отчитайки различни политики, свързани с пандемията. 

Психичното здраве на децата и излагането им на стрес в ранна възраст може да имат дългосрочно въздействие в по-късен живот. В същото време политиките за ограничаване на социалния контакт са необходими като спешна стратегия по време на пандемия за предотвратяване на предаването на дадена болест.

Установено е, че финансови сътресения, като например загуба на работа на родител или намаляване на заплатите, са свързани с увеличаване на стреса, тъгата и свързаните с Ковид-19 тревоги, но нямат връзка със съня при анкетираните деца. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: Bloomberg.com