Какви са ползите от липовия чай?

Препоръчва се за пълноценен сън, но не е само това

15.03.2023 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Какви са ползите от липовия чай?

Липовият чай е ароматен, но не е подходящ за консумация от всеки. Ако сте алергични към прашец, бременна сте, приемате лекарства и т. н. винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете с консумацията на този чай. Въпреки че е приет за безобиден, дори с полезните природни съставки трябва да се внимава.

Известно е, че липовият чай спомага за намаляване на напрежението, успокоява свръхстимулацията и създава усещане за вътрешен мир, като подхранва централната нервна система. Смята се, че липата е универсален безопасен нервен релаксант за хора от всички възрасти. Чаят приготвен от нея ни помага да балансираме емоциите си, когато сме подложени на голям стрес и изпускаме контрола върху емоциите си.

В народната медицина липовият чай се препоръчва за пълноценен сън, а на сутринта да сме отпочинали и в добро настроение. Според изследвания, това се дължи на неговите свойства, които оказват влияние върху GABA рецепторите, които се намират в различни части на мозъка.

Компонентите в липовото дърво и в неговите листа и цветове могат да действат като вазодилататор, което е химическа реакция, която разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, сочат западни изследвания. Също така, за липовия чай е известно, че съдържа флавоноида тилирозид – съединение, за което е доказано, че намалява хипертонията.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay