Тенденция сред младите: Засилва се интересът на автомобили с механична трансмисия

Броят на търсещите ръчни скорости постепенно се увеличава

04.03.2023 | 10:22 Редактор: Михаела Димитрова
Тенденция сред младите: Засилва се интересът на автомобили с механична трансмисия

През последните десетилетия търсенето на автомобили с автоматична скоростна кутия расте непрекъснато, но напоследък се наблюдава и обратната тенденция. Потребителите започват целенасочено да търсят коли с "механика", като причината не е в пестене на пари при покупката.

Експертите на JD Power са установили, че хората на възраст от 18 до 46 години започват да предпочитат по-често автомобили с ръчна скоростна кутия. Увеличението все още е минимално, но общата тенденция се забелязва много ясно. Според Wall Street Journal все повече млади хора целенасочено търсят автомобили с механична трансмисия и това не е защото тези превозни средства харчат по-малко.

През 2021 г. продажбите на автомобили с ръчни скорости са достигнали историческо дъно, но след това тръгват нагоре. Ако преди 2 години дялът на общите продажби на нови коли в САЩ с "механика" са били едва 0,9, то 12 месеца по-късно те са се увеличи с 1/3 и достигат 1,2%. А през януари 2023 г. техният дял вече достига 1,7%, информира automedia.investor.bg

Факт е, че на американския пазар броят на моделите с ръчни скорости непрекъснато намалява, но и това се променя в последно време и някои производители залагат на все повече версии с 3 педала. В края на 2022 г. продажбите на мощните Cadillac CT4-V и CT5-V Blackwing с ръчна скоростна кутия се оказват много по-високи от очакваното.

Снимка: Pixabay