Високият естроген при жените е опасен, вижте признаците

Хормонът регулира репродуктивната система

10.02.2023 | 21:40 Редактор: Вяра Димова
Високият естроген при жените е опасен, вижте признаците

Женското тяло се нуждае от естроген за репродуктивното, сърдечносъдовото и костното здраве. Високите стойности на естроген обаче могат да причинят нередовен цикъл или да влошат състояния, които засягат репродуктивното здраве. 

Естрогенът е важен хормон, който регулира репродуктивната система. Той играе съществена роля и в други системи на тялото. Нивата на естроген се повишават и спадат през целия живот, често в синхрон с други хормони, които контролират важни процеси в тялото. Увеличаването на естрогена стимулира сексуалното развитие по време на пубертета. 

Нивата на естроген, които са твърде високи или причиняват хормонален дисбаланс, могат да причинят проблеми. Високият естроген може да наруши репродуктивните процеси, да причини неприятни симптоми и да увеличи риска от определени състояния.

Различни фактори могат да допринесат за високия естроген, включително:

Висок индекс на телесни мазнини. Мастната тъкан отделя естроген. Наличието на висок процент телесни мазнини може да доведе до високи нива на естроген.

Стрес. Тялото произвежда хормона кортизол в отговор на стреса. Произвеждането на големи количества кортизол в отговор на стрес може да намали способността на тялото да произвежда прогестерон. 

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay