Носталгия по соца? 80-те години се оказват най-доброто време за българите

Политолог: Тези години са силно динамични и икономически и политически

08.02.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Всеки четвърти българин смята, че 80-те години са били най-доброто време за живеене. Проучването е на "Галъп Интернешънъл" и е направено по поръчка на вестник "Капитал". 

За българите най-стабилният хълм на времето се оказват именно 80-те години. Носталгията по това време кара Антон Георгиев от Плевен да направи музей с предмети и автомобили от соца. 

"Аз се явявам като спасител на тази история, на социалистическия ни бит, култура и политика", каза Антон Георгиев.

Като причина за по-добрия начин на живот той изтъква позитивите, които са носили 80-те години на миналия век. 

"80-те години бяха едни от най-добрите години за България – образование, здравеопазване. Хората успяваха да отидат на почивка и зимата, и лятото, да си купят кола и всичко, което беше модерно за онова време", коментира още Антон. 

Изследването на "Галъп Интернешънъл" показва, че за 25% от населението между 36 и 65 години десетилетието между 80-та и 89-та година е любимото време. Според анализа не носталгията по соца, а хубавият спомен по младостта и очакваната промяна са причината за тези резултати

"Не носталгия по соца ни изниква в съзнанието, когато чуем 80-те, напротив - това е една носталгия към промяна, която предстои", смята политологът Яница Петкова.

За хората на възраст над 66 години по-доброто време е било 70-те, когато са били млади. 90-те печелят само в групата 26-35 години.

"90-те години са силно динамични икономически, политически, социални и са чакани за някои хора", посочи още Петкова.

По-голямата част от младите хора се надяват най-доброто време за тях тепърва да предстои.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.