Бъдете готови за неприятни промени в тялото, ако спрете редовните тренировки

Възможни са и сърдечносъдови изменения

07.02.2023 | 23:09 Редактор: Елеонора Танева
Бъдете готови за неприятни промени в тялото, ако спрете редовните тренировки

Редовните тренировки имат много благоприятен ефект върху сърдечносъдовото състояние, както и върху силата на мускулите. След по-продължителна пауза и почивка от физическа активност обаче, тези позитиви вече не се наблюдават и е възможно понижаване на мускулната маса.

Редовните упражнения и тренировки стимулират по-ефективната доставка на кислород и хранителни вещества към тъканите в цялото тяло. При липса на активност този пренос на вещества се променя, което може да повлияе и върху издръжливостта на сърдечносъдовата система.

След няколко дни на неактивност нивото на циркулиращата плазма в кръвта значително се понижава, което е причина за сърдечносъдови изменения. Според редица проучвания, след 12 дни общото количество кръв, което сърцето изпомпва всяка минута, намалява, заедно с количеството наситена с кислород кръв, достъпно за мускулите и другите клетки в тялото.

След дълга пауза и последваща тренировка са характерни мускулната скованост и болка до няколко дни след извършване на съответната физическа активност.

Четете повече по темата в puls.bg.