Люк Скайуокър ще продава плакати с автограф от "Междузвездни войни" в полза на Украйна

Продажбата се очаква да започне следващата седмица и съвпада с една година от началото на войната

03.02.2023 | 22:47 Редактор: Ирена Бакърджиева
Люк Скайуокър ще продава плакати с автограф от

Американският актьор Марк Хамил, най-известен с ролята си на Люк Скайуокър в научнофантастичната поредица "Междузвездни войни", започва кампания за търгове на филмови плакати с неговия автограф, за да събере пари за поддържане на доставките на дронове на украинската армия, предаде електронно издание "Политико".

"Реших да обявя за продажба подписани плакати на "Междузвездни войни", ограничено количество", каза Марк Хамил пред американската медия. "За истинските колекционери - особено тези, които имат налични средства за харчене - можете да похарчите много повече пари, отколкото бихте си представили".

Как точно плакатите ще бъдат пуснати за продажба, все още не е финализирано, но идеята "стотици хиляди хора да участват (в конкурс или търг), е доста на място", каза Хамил.

Продажбата на плакати се очаква да започне следващата седмица и съвпада с една година от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Анонсът на Хамил и идва и на фона на предупрежденията на министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, според когото Русия планира голяма офанзива по повод годишнината.

Парите, събрани от продажбата на плакатите, ще отидат за украинската платформа за набиране на средства United24. Хамил стана посланик на проекта на платформата "Армия от дронове" през септември, след като украинският президент Влодимир Зеленски лично го помоли да се присъедини към борбата срещу "империята на злото", както той нарече Русия - препратка към Галактическата империя, бруталната диктатура воден от злия император Палпатин в сагата "Междузвездни войни", припомнят наблюдатели.

Актьорът казва, че е "развълнуван", че проектът за набиране на средства се е развил до това "мащабно, световно събитие", казвайки, че "всичко, което мога да направя, колкото и малко да е, е нещо, което се чувствам длъжен да направя", цитира "Труд".

"Армията от дронове" включва доставка, поддръжка и обучение на оператори на дронове, които се използват за наблюдение на фронтовата линия, според уебсайта на проекта. "Дроновете са толкова жизненоважни в този конфликт. Те са очите в небето. Те защитават границата, наблюдават", каза Хамил.

Проектът е съвместно предприятие между украинските въоръжени сили, Министерството на цифровата трансформация и United24. Последният е създаден от Зеленски и досега е набрал над 252 милиона евро.

Снимка: БГНЕС