С какво да заместим олиото в кухнята?

С консумацията на зехтин също не бива да се прекалявa

29.01.2023 | 10:25 Редактор: Искра Ангелова
С какво да заместим олиото в кухнята?

Една от най-често използваните мазнини за печене, мазане, пържене е маслото. Можем да избираме от голямо разнообразие от масла. Има ястия, които са много по-вкусни, когато са приготвени с масло. Въпреки уникалните им вкусови качества, ако искаме да сме в добро здраве, трябва да внимаваме с количествата масла, които консумираме. Има различни алтернативи, които могат да заместят маслото в ежедневието ни и така да създадем перфектния баланс на приема на мазнини.

Гхи

Гхи е уникално пречистено масло, което може да намерите в някои супермаркети, биомагазините за храни. Можем да заменим кравето масло с гхи в съотношение 1 към 1 при готвене и печене. Подходящо е и за мазане върху хляб. Гхи преминава през специален процес, елиминира млечния белтък и холестерина. Ето защо е сочено като подходящо за консумация от хора с алергия към лактоза. Подходящо е за готвене на високи градуси, като печене, пържене, за приготвяне на тестени изделия.

Зехтин

Чудесен е когато искаме да се храним по-здравословно. Зехтин можем да добавяме в салати, сосове. Основните мазнини в него са мононенаситените мазнини, които имат редица ползи за здравето, сред които контрол на холестерола, кръвната захар. Въпреки полезността му, с консумацията на зехтин също не бива да се прекалява. Екстра върджин зехтинът е подходящ за салати, за приготвяне на разядки, овкусяване на студени ястия. От друга страна, върджин зехтинът е подходящ за сотиране, салати, дресинги. За готвене, гриловане, сотиране, подходящ е зехтинът, който е 100% чист.

Свинска мас

Може би една позабравена мазнина, която придава една дълбочина на ястията с месо, пикантни блюда. Особено подходяща е когато готвим кисело зеле. Тя има по-малко наситени мазнини в сравнение с обикновеното масло. Ако е качествена, не би трябвало да съдържа трансмазнини. С нея може да се сотира, да се приготвят тестени изделия, има висока точка на горене и дълъг срок на годност. Богата е на витамин D и холин.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.