Магията е жива: След 3-годишна пауза "Сурва" завладя Перник, сбъдва мечтите на най-малките

Рекорден брой участници се включиха - над 10 000

28.01.2023 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Втори ден от най-мащабните маскарадни игри у нас - ''Сурва''. След тригодишна пауза фестивалът в Перник се завърна с пълна сила. Рекорден брой участници се включиха - над 10 000. Участват и 15 чуждестранни групи.

Те имат различни имена - сурвакари, кукери, старци, бабугери, камилари, а целта на всички е да прогонят злите сили. След тригодишна пауза, те отново изпълниха центъра на Перник със страшните си маски и костюми.

"Да прогоним злото, да събудим земята за плодородие", сподели участник.

"Мечката ни е малко палава, но баба ще я сурвака с бастуна", пошегува се друг участник.

Седефчо е войвода на една от групите от Ямбол. Казва, че участва вече 15 години.

"За мен е много голяма тръпката, чувате този шум, виждате тези прекрасни деца. Ние го искаме и заради това го поддържаме, за нас, за поколенията. Това трябва да го има", коментира Седефчо Тачков.

В Международния фестивал за маскарадни игри в Перник се включиха и 15 чуждестранни групи. Имаше и сурвакари от Словения.

"За осми пореден път идвам, вижте колко са ни хубави костюмите, това, което се случва тук, трябва да се види", категорична бе участничката от Словения.

А зад страшните маски понякога стоят и нежни лица.

"Това ми е мечта от малка, много ми харесва, гоним злите духове, удоволствие е да участвам", каза Силвия.

На "Сурва" с всяка изминала година има и все повече деца, които обличат страшните костюми, като Деа. Тя е на 8 години и не участва за първи път в маскарадния фестивал.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС