Отитът атакува все повече деца, има начин да ги предпазим или да протече по-леко

Приемът на антибиотици е почти неизбежен

24.01.2023 | 11:36 Редактор: Вяра Димова
Отитът атакува все повече деца, има начин да ги предпазим или да протече по-леко

Отитът е едно от възможните усложнения в хода на вирусна или бактериална инфекция. При някои деца то настъпва поради анатомични особености или генетична предразположеност, в други случаи е свързано с хроничното носителство на конкретни бактериални причинители.

Какво означава рецидивиращ отит?

Когато се повтаря периодично, състоянието се определя като рецидивиращ среден отит. Състоянието е типично за детската възраст и трябва да се разграничава от други хронични заболявания на средното ухо, като сериозен среден отит.

Колко често се среща отитът?

Честотата е особено висока при децата като достига 20 до 30% от педиатричната популация. Обичайно с възрастта проблемът се саморазрешава, когато децата преминат 4-годишна възраст.

Какво е лечението?

Обичайно локалното лечение е крайно недостатъчно и се налага прием на системни антибиотици. В повечето случаи приложението на penicillin или amoxicillin (протектиран или не с clavulanic acid) е достатъчно. Оценката на резултата от микробиологичното изследване трябва да бъде задължително от лекуващия лекар.

Каква е превенцията?

Доказана е връзката между честотата на рецидивиращия среден отит и някои социалноикономически фактори, кърменето и пасивното пушене.

По отношение на социалноикономически фактори се смята, че заболяването е с по-висока честота сред хората, които имат по-труден достъп до здравеопазване и силно ограничени финансови ресурси, както и ниското ниво на образование сред родителите на засегнатите деца. Независимо от условията на средата, която обитават децата водеща се оказва генетичната предразположеност.

Доказано е, че кърменето редуцира риска от развитие на остър среден отит при кърмачетата. А пушенето на родителите се смята за рисков фактор за развитие на редици респираторни заболявания, както и остър среден отит.

Посещението на детско заведение (ясла или градина) се свързва с по-висока честота на отит поради по-честите респираторни инфекции.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay