Наградите "Златен глобус": Големите победители и посланията, които отправиха от сцената

Стивън Спилбърг бе отличен за "Най-добър режисьор" за филма "Семейство Фейбълман

11.01.2023 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова

Американският режисьор Стивън Спилбърг получи наградата "Златен глобус" за "Най-добър режисьор" за полуавтобиографичния му филм "Семейство Фейбълман". Най-добър актьор е Колин Фарел, а най-добра актриса - Мишел Йео.

Церемонията за раздаването на американските филмови награди се завърна в пълния си блясък в Бевърли Хилс. При получаването на наградата Спилбърг говори за прошката и колко е важно да се научим да я даваме. Главното действащо лице е американски евреин, който мечтае да прави филми през 60-те години на миналия век, докато бракът на родителите му се разпада необратимо.

А филмът "Баншите на Инишерин" спечели три големи отличия на церемонията по завръщането на "Златните глобуси". Филмът, който разказва за разпадналото се приятелство между двама мъже, беше отличен за "Най-добра комедия", "Най-добър сценарий", както и за "Най-добър комедиен актьор" Колин Фарел.

"Домът на Дракона", "Начално училище Абът" и "Белият лотос" спечелиха трите най-големи телевизионни отличия "Златен глобус". Те бяха отличени съответно в категориите за телевизионна драма, телевизионна комедия и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм.

Повечето от победителите получиха наградите си лично, въпреки спекулациите, че много звезди ще останат настрана от тазгодишната церемония поради спорове около организацията зад Глобусите. В началото на церемонията водещият - комикът Джеръд Кармайкъл, който е афроамериканец, започна с шеги, които напомниха за обвиненията в расизъм, сексизъм и корупция, отправени срещу Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, връчваща престижните отличия.

"Да ви кажа ли защо съм тук? Тук съм, защото съм черен. Няма да кажа, че това е една расистка организация, но в нея нямаше нито един чернокож до смъртта на Джордж Флойд. Така че правете, каквото искате с тази информация", каза водещият.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС