Отървете се от сухата и напукана кожа с няколко лесни трика

Почиствайте кожата си редовно, но недейте да прекалявате

05.01.2023 | 22:50 Редактор: Петя Кръстева
Отървете се от сухата и напукана кожа с няколко лесни трика

Сред най-честите проблеми, с които се сблъскваме през зимата, са сухота, зачервяване, напукана, дехидратирана кожа. В следващите редове ви предлагаме няколко трика, с които да подобрите състоянието и вида на кожата през зимата.

Избягвайте прекалено студеното време

Ако планирате почивка в планината или просто разходка, уверете се, че сте облечени подходящо. Не подценявайте ситуацията, тъй като ниските температури могат да причинят кожни заболявания и дори измръзване при някои хора. Ако цветът на кожата на ръцете ви се промени и изпитвате силна болка, незабавно потърсете лекар. Ако усетите болезнено чувство, съпроводено с изтръпване на пръста на ръката или крака, може би имате измръзване и трябва да потърсите помощ.

Не прекалявайте с миенето

Почиствайте кожата си редовно, но недейте да прекалявате. Прекалено агресивното почистване може да премахне естествените масла на кожата, които действат овлажняващо. Ако ви се налага да вземате душ повече от веднъж на ден, можете да го направите, без да използвате сапун или душ гел. Изберете продукт, който няма да изсуши допълнително кожата – като например душ олио. За допълнителна хидратация - към млякото за тяло можете да добавите няколко капки зехтин.

Овлажнявайте кожата ежедневно

През студения сезон е за предпочитане да използвате лосиони, които са с кремообразна основа. Те са по-добри от тези, които са предназначени за суха кожа. Ако кожата ви е чувствителна, изберете продукт, който е без ланолин. Нанесете овлажняващия лосион директно на влажна кожа, веднага след къпане. Така той може да "запечата" част от влагата на кожата и да я запази.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay