Ползите от това да не правим нищо не са никак малки

Ще имате повече време за семейството си и ще станете по-спокойни

04.01.2023 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Ползите от това да не правим нищо не са никак малки

Бърнаутът се характеризира с крайно емоционално изтощение и е свързан най-вече с работата. Страдащите от него изпитват апатия, липса на мотивация, усещане за неудовлетвореност или пък пасивна агресия. 

Как можем да противодействаме на тези вредни последици за здравето ни? Отговорът може би се корени не в това какво да направим, а точно обратното – да се опитаме да не правим нищо.

Ще имате повече време за семейството си

Хората, които са работохолици, често страдат от хронична липса на време. Важно е да се отбележи, че от това страдат най-вече близките им хора, децата и семейството. Не е за подценяване и фактът, че хората, които работят прекалено дълго, намаляват шансовете си за пълноценна почивка и качествен сън.

Ще станете по-спокойни

С навлизането на модерните технологии, неправенето на нищо става все по-трудно. Повечето хора имат постоянен източник на забавление и разсейване на една ръка разстояние. Смартфоните и таблетите помагат да останем свързани по всяко време, но те могат и да са постоянен източник на стрес. Навярно ви се е случвало да вземете телефона, за да проверите нещо и не след дълго да установите, че вече скролвате безсмислено.

Ще бъдете по-състрадателни

Ако се освободите от ежедневните разсейвания и стрес, ще постигнете по-голямо уединение. А то може да ви помогне да обмислите и да разберете състоянието на другите хора, както и да се задълбочите в изследването на собствените си съкровени чувства и желания.

Ще се справяте по-добре с промените

Според проучване, проведено със студенти, онези които се чувстват добре, когато са сами, обикновено са по-зрели и по-устойчиви на предизвикателствата на живота.

Ще се чувствате по-пълноценни

Противно на всеобщото мнение, според проведено проучване, хората, които прекарват повече време сами с по-малко социално взаимодействие, се чувстват по-пълноценни.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay