Празнични рецепти за трапезата на Нова година

Зарадвайте своите близки с кулинарни изкушения

31.12.2022 | 17:45 Редактор: Вяра Димова
Празнични рецепти за трапезата на Нова година

Хапването и богатата трапеза са сигурен знак за добро празненство. Ако искате да блеснете пред вашите роднини и приятели, предлагаме ви няколко идеи за новогодишни празнични рецепти.

Замразени шишчета с грозде и просеко

Ще ви трябват:

500 г червено и бяло грозде (само зрънцата)
15 бамбукови шишчета
½ бутилка просеко или друго пенливо вино
1 ч. ч. водка

Нанижете различните зрънца грозде на шишчетата. Наредете ги в плитка тава за печене. Изсипете вътре просекото и водката. Сложете ги в хладилник за около час, за да могат да поемат алкохола. След това изсипете течността, която не е абсорбирана и сложете шишчетата във фризер, за да се замразят.

Апетитни рулца със свинско

Необходими продукти:

2 с. л. растителна мазнина
1 глава лук
1 ½ ч. л. сол
2 яйца
500 г смляно свинско (може и свинска кайма)
500 г бутертесто
1 с. л. вода
½ ч. ч. галета
градински чай
мащерка
индийско орехче
черен пипер
брашно за поръсване
горчица (по желание)

В подходящ съд загрейте мазнината, добавете лука и солта, бъркайки постоянно няколко минути. Оставете да изстине. В голяма купа разбийте едно яйце, добавете свинското и подправките, както и задушения лук. Размесете добре с ръце. На набрашнена повърхност разстелете бутертестото и след това го разделете на 4 равни части. В средата на всяка сложете плънка от месо и разпределете. Завийте на руло. Пуснете фурната да се нагрява (на 200 градуса). В малка купа разбийте другото яйце с малко вода. Повторете това с всички части тесто и плънка. С остър нож нарежете рулцата на малки парченца. Пренесете ги върху тава, с поставена хартия за печене. С четка намажете с разбитото яйце и вода. Печете, докато придобият златист загар (около 22-25 минути). 

Още рецепти на az-jenata.bg.

Снимка: pixabay