5 секс тенденции за 2023 г. - смарт технологии и ASMR в спалнята?

Колкото и различни да са предпочитанията ни в леглото, някои трендове все пак се появяват редовно

01.01.2023 | 07:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
5 секс тенденции за 2023 г. - смарт технологии и ASMR в спалнята?

Колкото и различни да са предпочитанията ни в леглото, някои тенденции все пак се появяват редовно. През 2023 г., според анализ на Lovehoney Group, когато става дума за сексуалност, много ще се върти около вниманието, интелигентните технологии и повече откритост в областта на интимността. 

1. Внимателност

Забързаният свят на Интернет, голямото разнообразие от възможности за забавление и професионалният и личен стрес - сексуалният живот не трябва също да причинява стрес поради натиска от очакванията. Това е причината за тенденцията на внимателност в секса.

Има повече акцент върху насладата от истинското правене на любов. Става дума за това да живеете в момента, без да се притеснявате дали вие или вашият партньор сте достигнали кулминацията. Между другото, това важи и за мастурбацията. 

"След като пандемията и първата вълна на "наваксване на пропуснатия секс" приключиха, хората вече не искат бързо удовлетворение и копнеят за по-холистични преживявания", обяснява секс терапевтът и експерт Джулия Хенхен.

2. Смарт технологии и Метавселена

Киберсексът беше много популярен по време на пандемията от коронавирус. Междувременно мнозинството отново копнее за истински секс и това е абсолютно правилно. Но много хора все още не искат да избягат напълно от технологиите. Следователно ще продължи да играе роля през 2023 г., дори когато се върне истинският физически контакт с другите. 

Секс играчките стават все по-умни. Някои могат да се управляват чрез приложение, други адаптират своя модел на вибрация към избрани музикални парчета. Проучването на Lovehoney Group показва за какво се използват интелигентните секс играчки: почти 80% от анкетираните искат да ги използват, за да подправят любовния си живот. Но само 29% ги използват, за да стимулират партньора си, когато са някъде другаде.

3. Екологични секс играчки

Порцеланови играчки, лубриканти на водна основа, органични презервативи: темата за устойчивостта ще продължи да играе важна роля за много хора през 2023 г. Това важи и за секс играчки, лубриканти и други еротични продукти. Къде е направена секс играчката? Какви материали са използвани и вредни ли са за здравето? Какви са производствените условия? Продуктът веган ли е? Според Lovehoney тези и други въпроси вълнуват много потребители.

4. Открита интимност

Сексуалните табута се разпадат все повече и повече от години. През 2023 г. хората ще бъдат по-открити относно секса, менструацията и сексуалните предпочитания от всякога. Интернет също играе важна роля в това, тъй като сексуалното съдържание не само стана по-достъпно за голям брой млади хора, но и все повече социални платформи като Instagram или TikTok се обръщат към него. 

Тази нова откритост е особено силна сред поколението Z и им помага да разбират по-добре собствените си нужди и тези на партньора си и да ги вземат повече предвид.

Секс играчки, продукти за менструален цикъл и други продукти за интимната зона също вече се предлагат свободно в дрогериите и то не в отделно "мръсно" кътче, а точно до нормалните лайфстайл продукти. Това премахва срама за много хора да разгледат по-отблизо подобни продукти и да ги купуват. 

5. ASMR в спалнята

Терминът "ASMR" означава "Autonomous Sensory Meridian Response", което се превежда като независим сензорен меридианен отговор. Става въпрос за релаксиращо и изключително приятно усещане, което се разпространява от скалпа към цялото тяло благодарение на звуците. Физическите реакции могат да бъдат предизвикани от почукване, драскане, ръмжене, дъвчене или дори шепот. 

ASMR видеоклиповете са популярни от известно време, но през 2023 г. те ще играят все по-голяма роля в сексуалния живот на много хора. Според експерти ASMR може да увеличи удовлетворението в леглото, пише немският сайт rtl.de.

"Тъй като повече хора избират да се съсредоточат върху удоволствието и сексуални новости като домашни и ролеви игри, използването на ASMR за стимулиране на сетивна възбуда могат да бъдат въведени в спалнята", обяснява изследователят на връзките Лимор Готлиб в интервю с лайфстайл списание. 

Според Готлиб ASMR ще промени представите на много хора за това какво всъщност означава добър секс: "Идеята, че сексът е само настойчив, е остаряла". Фокусът в секса вече не е върху постигането на оргазъм, а върху изпитването на удоволствие и можем да постигнем удоволствие, което не изисква ASMR. 

"Това позволява на двойките да бъдат креативни в спалнята и да изследват телата си по-задълбочено", обяснява изследователят на връзките Готлиб.

Снимка: Pixabay