Неправилното хранене води до сърдечносъдови проблеми

Близо две трети от европейците казват, че редовно проверяват здравето си

21.12.2022 | 23:14 Редактор: Вяра Димова
Неправилното хранене води до сърдечносъдови проблеми

В навечерието сме на Коледните празници, които обичайно отбелязваме с отрупани трапези, обилни количества вино и с купища сладкиши. Улисани в празненства, си лягаме късно, храним се прекомерно, често нездравословно, не се движим достатъчно и не обръщаме внимание на здравето си, давайки си смели обещания, че от 1 януари започваме на чисто. 

Интересното е, че едва половината от респондентите в скорошно проучване мислят, че трябва да започнат да се грижат за сърцето си още докато са на 20- или 30-годишна възраст

Международната кардиологична общност от години сигнализира, че бумът на сърдечносъдовите заболявания в света се дължи предимно на неправилното хранене.

Информационните кампании в тази насока дават резултат, защото 91% от участниците в проучване на Huawei отчитат, че навиците им на хранене имат съществено влияние върху здравето на сърцето. В България цели 85% от запитаните отбелязват, че диетата може наистина да повлияе на работата на сърцето. 

И все пак има обнадеждаващи сигнали. Близо две трети от европейците казват, че редовно проверяват здравето си и следят сърдечните си показатели. 65% от анкетираните редовно мерят кръвното си налягане например.

Младите хора между 20 и 30 години, са онези, които най-често игнорират симптоми, свързани с проблеми със сърцето, често улисани в бурното си ежедневие. Освен че не се движат достатъчно, те са много по-склонни да заложат на небалансирана диета. В България 61% от хората на 20-30-годишна възраст признават, че игнорират потенциално опасни симптоми. За Европа този дял е 50%. 

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay