"Таймс": Семейството на президента на ОАЕ е най-богатото в света

На второ място е това на собственика на Walmart

08.12.2022 | 10:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Семейството на президента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е признато за най-богатото в света, според рейтинга на "Таймс" за най-богатите фамилии в света.

В основата на неговото богатство са приходите от търговия с енергия, както и компетентната инвестиционна политика, включваща инвестиции в различни компании и пазари на недвижими имоти. По данни на Bloomberg състоянието на фамилията Ал Нахаян се оценява на около 300 млрд. долара.

Семейството от Абу Даби е собственик на компанията Royal Group, в която работят над 27 000 души, ангажирани в различни сфери - от финансите до роботиката. Семейството притежава дялове в английския футболен клуб "Манчестър Сити", компанията на Илън Мъск SpaceX и модната къща на певицата Риана Savage x Fenty.

Американската фамилия Уолтън, собственик на веригата магазини Walmart с нетно състояние от 224,5 млрд. долара, е на второ място, информира БГНЕС.

В челната петица са и фамилията Марс, собственик на едноименната компания за захарни изделия (160 млрд. долара), фамилията Кох, която управлява индустриалния конгломерат Koch Industries (128,8 млрд. долара), и кралското семейство на Саудитска Арабия (105 млрд. долара).

Снимка: БГНЕС