Храните, които могат да доведат до хормонален дисбаланс

За да бъдем в добро здраве, трябва в организма ни да има баланс на хормоните

22.11.2022 | 21:47 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, които могат да доведат до хормонален дисбаланс

За да бъдем в добро здраве, трябва в организма ни да има баланс на хормоните. За да го поддържаме, е важно да се храним здравословно, да спортуваме редовно, да не приемаме хранителни добавки без консултация с лекар, да следим нивата на кръвната си захар и инсулина, както и на други хормони, ако е наложително, да намалим стреса. Много често нашето ежедневно меню се оказва в основата на хормоналния дисбаланс.

Захарни изделия и напитки със захар

Това е един от най-лошите избори за храни, когато говорим за нашето здраве и хормонален баланс. Когато консумираме захар, това води до скок на нивата на инсулин в тялото. Инсулинът е хормон, който е отговорен за метаболизма на консумираната захар. Честото хапване на лакомства, пиенето на напитки с добавена захар, води до потискане на чувствителността към лептин и грелин.

И двата хормона сигнализират за ситост и контролират апетита. Обърнете внимание, когато хапнете вафла или друго сладко нещо, скоро след това не се ли чувствате гладни? Редовната консумация на захарни изделия повишава риска от диабет тип 2 и затлъстяване.

Преработени и рафинирани храни

Глутен и захар са най-лошите комбинации за всеки. Те едновременно увеличават възпалението в организма и стресират надбъбречните жлези, повишават чувствителността към автоимунни заболявания. Глутен се съдържа в повечето вафли, крекери, бисквити, овесени ядки, зърна, които го съдържат и от които се правят хляб и тестени изделия. Не само че напълняваме от тях, но в организма ни настъпва хормонален дисбаланс. Колбасите спадат към преработените храни, които съдържат много консерванти, натрий.

Соеви продукти

Соевото мляко, тофу и други форми на соя са подходящи за консумация в малки количества от време на време. Някои западни изследвания свързват честата им консумация с повишаване на риска от сериозни заболявания като рак. Това е така, защото соята е химически подобна на естрогена по своята структура. Според някои западни проучвания, честата консумация на соеви продукти може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, както и да се отрази негативно на овулацията, смятат учени.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay