Можем сами да различим кариес на зъба и да се предпазим

Витамин D е много важен за здравето на зъбите и костите

22.11.2022 | 09:58 Редактор: Ваня Кузманова
Можем сами да различим кариес на зъба и да се предпазим

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания, които засягат зъбите. То е сред най-често срещаните причини за загуба на зъби и влошаване на оралното здраве. Милиони хора страдат от кариес по цял свят. Една от главните причини за това е неправилното хранене, консумацията на сладки храни, недобрата хигиена.

Какви са симптомите на кариес?

Най-честите признаци на кариес са болка при сладко, студено, топло, почерняване или покафеняване на емайла, загрубяла повърхност на зъба, чувствителност.

Кои са причините за поява на кариес?

Плаката е една от основните причини за разваляне на зъбите. Тя образува плътен лепкав слой по повърхността на зъбите, който задържа хранителни частици и бактерии, които създават условия за развитие на кариес.

Зъбният камък е друга често срещана причина за развитие на кариес. Ако не се почиства редовно, зъбният камък разяжда емайла и прониква под венеца, като създава условия за бактериален растеж.

Фактор за развитие на кариес е и местоположението на зъба. Обикновено задните зъби, разположени по-дълбоко в устната кухина, са по-уязвими към развитие на кариес. Те са и постоянно участващи в дъвченето на храната, което повишава допълнително риска от оставане на хранителни частици и разваляне на зъбите.

Витамин D

Витамин D е много важен за здравето на зъбите и костите, защото без негово участие калцият не се усвоява добре от организма. Калцият е минералът, който участва в изграждането на зъбното и костното вещество. Колкото по-добре усвоен е той, толкова по-малък е рискът от кариес.

Дъвки без захар

Ако обичате да дъвчете дъвка, избирайте такива без захар. Изобщо, важно е да избягвате захарите под каквато и да е форма, защото те са предпоставка за развитие на кариес. Иначе дъвките са полезни за отстраняването на остатъците от храна след хранене. Дъвчете дъвка без захар не повече от 20-30 минути след хранене.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay