Почистващите препарати, които никога не трябва да смесваме

При смесването им се отделят отровни газове, които при вдишване могат да ни навредят

09.11.2022 | 10:16 Редактор: Ваня Кузманова
Почистващите препарати, които никога не трябва да смесваме

При смесването на някои препарати за почистване се отделят задушливи и отровни газове, които при вдишване могат да причинят сериозни щети на здравето. Заради този риск, има някои препарати и продукти, които никога не трябва да бъдат смесвани.

Кои са почистващите препарати и средства, които никога не трябва да смесвате?

Препарат за почистване на тоалетни и белина

Смесването на белина с препарати за почистване на бани и тоалетни може да е опасно, защото те съдържат киселини и основи. Белината също е основа, което създава условия за потенциално отделяне на опасни токсични газове. При вдишване, тези газове могат да имат изключително негативен ефект върху дихателната система и здравето.

Белина и амоняк

От изключително значение е да четете етикетите на препаратите за почистване. В тях е указано какви химически вещества се съдържат в готовата смес. Например хлорната белина се продава както под формата на самостоятелен концентрат, така и се съдържа в много други препарати, например такива за избелване, разтваряне на загорели остатъци, втвърдени мазнини, котлен камък.

Домашен обезмаслител с етерични масла за почистване и премахване на петна

Амонякът, от друга страна, също се предлага в самостоятелни концентрирани опаковки, но и присъства в готови препарати, например препарати за почистване на стъкла и огледала. Ако смесите белина с амоняк, може да се отдели хлораминов газ, който е изключително опасен, дори смъртоносен.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Сега зимата какви газиве дишаме навън...не можеш да си отвориш прозореца да проветриш даже. Сигнализирай за неуместен коментар