Начините да се погрижим по-добре за психичното си здраве 

Да си позволим да си починем не е каприз или мързел

03.11.2022 | 22:45 Редактор: Ваня Кузманова
Начините да се погрижим по-добре за психичното си здраве 

Всеки ден се налага да се справяме с толкова много ситуации. Полагаме грижи за другите, често поставяме себе си на заден план. Това се оказва вредно за нашето физическо и психическо здраве. Първо страда психиката, а това разболява и тялото. 

Дайте си почивка

Да си позволите да си починете не е каприз или мързел. Необходимо е да се „изключите“ от динамиката на деня – спазване на срокове, поемане на ангажименти, безкрайно решаване на неотложни проблеми. Вероятно сте чували фразата, че „всички болести са от нерви“, и в нея има много истина. Тялото ни започва да ни напомня, че имаме нужда от почивка с различни неразположения.

Позволете си малки удоволствия

Ако се замислите, ще осъзнаете, че не всеки човек знае как да си позволи нещо малко, което да го накара да се чувства добре. Или пък често изпитваме вина, смятаме се за егоисти, ако угодим само на себе си с парче торта, посетим масаж, отидем на козметик, на кино и т. н. За жалост по този начин пропускаме толкова много възможности да се почувстваме добре. Малките удоволствия са един от сигурните начини да се погрижим за емоционалното си здраве.

Не позволявайте лошо отношение към себе си

Повишаването на тон, крясъците, промяната в интонирането... Викането има много мощен ефект върху нервната система. Когато някой ни крещи, това може да ни сломи, да пречупи мотивацията, духа ни. В ситуации, в които някой ви крещи, запазете спокойствие. Има начин да покажете достойнство и това, че не позволявате подобно отношение към себе си, дори и да сте сбъркали в нещо.

Вярвайте на емоциите си

Понякога ни е трудно да говорим за емоциите си. С близки хора, любим човек, със себе си. Смятаме, че ако премълчим нещо, което ни тежи, нещо което ни е подразнило или направило щастливи, ще избегнем конфликт, няма да получим подкрепа. Но всичко, което премълчаваме, така или иначе ще излезе наяве, без значение за какво се отнася то. А дотогава премълчаването вреди на нашето емоционално здраве.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay