Как да разберем, че страдаме от недостиг на витамини?

Неразположенията могат да останат незабелязани

03.11.2022 | 09:25 Редактор: Петя Кръстева
Как да разберем, че страдаме от недостиг на витамини?

Дори да се храним здравословно и да се излагаме редовно на пряка слънчева светлина, може да страдаме от дефицит на някои витамини. Неразположенията могат да останат незабелязани, да ги неглижираме. Вижте 12 знака, че може би имате недостиг на някой витамин. Обикновено точността на стойностите се установява чрез кръвни изследвания, но е добре да се допитате до вашия лекар при съмнения.

Сухота в очите

Недостигът на витамин А често се проявява като сухота в очите. Той е от решаващо значение за доброто зрение.

Анемия

Според западни изследвания хората с дефицит на витамин А са склонни да имат ниски нива на желязо, което може да доведе до анемия.

Проблеми със съня

Недостигът на витамин D е свързан с много промени в съня. Според някои западни изследвания дефицитът на слънчевия витамин може да бъде свързан и със сънна апнея.

Афти в устата

Според редица западни изследвания дефицитът на витамин В12, желязо и витамин С може да бъде свързан с появата на афти в устната кухина. Витамин С също е важен и за здравето на венците. Ако има недостиг в организма, може да страдаме от кървящи венци.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Само с изследвания. И пак не винаги може да се каже, защото някои елементи са много трудни за изследване. Сигнализирай за неуместен коментар