"Вси светии" срещу "Вси будители": От граф Дракула до монахини по улиците у нас

Милиони хора по света ще празнуват католическия празник

31.10.2022 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Милиони хора по света тази нощ ще празнуват католическия празник "Вси светии", или стария келтски празник Хелоуин, когато живите срещат мъртвите. От няколко години карнавалът е и по българските улици, с тази разлика, че у нас на следващия ден честваме - Денят на Будителите.

В последния ден на октомври от почти всеки градски ъгъл по света изскача граф Дракула. Хората празнуват Хелоуин, дълбаят тикви, раздават лакомства. И макар че празникът е изцяло вносен, у нас все повече деца и младежи очакват карнавала с трепет.

"За мен е като нормален празник, не съм от тези хора, които да смятат, че Хелоуин е чуждестранен празник. Празникът си е празник, повод просто за пиене, за хапване, да се маскираме като интересни герои", сподели Димитър.

Той работи в магазин за маскировъчни костюми. Казва, че интересът е голям и хората се редят на опашка, за да получат желания костюм.

"Най-вече костюми, изкуствена кръв да се маскират, някои се сещат за подаръци в последния момент, картички , но повече гримове", допълни той.

А ентусиазъм наистина не липсва.

"Всеки може да го празнува, ако иска. Това е лично решение. Не мисля, че трябва да караме хората или да не ги караме понеже. Денят на будителите и този празник са абсолютно различни, и не е проблем да се празнува, което и да е било", категорична е Ивана.

"Децата обичат да се забавляват, те не празнуват празника като празник, за тях е важно да има бонбони и забавление, не толкова, че празнуват самия празник. Ако им кажеш , че е някакъв друг карнавал - нямат нищо против да се маскират и да ходят да получават лакомства", коментира Катя Милушева.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират чудовища, призраци, скелети и вещици. Но по улиците могат да се срещнат и популярни герои от научно-фантастични филми.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: БГНЕС