Тиквата е универсален зеленчук - за какво можем да я използваме?

Тиквите могат да бъдат разделени на три различни категории

31.10.2022 | 09:00 Редактор: Ваня Кузманова
Тиквата е универсален зеленчук - за какво можем да я използваме?

Консумацията на тикви е на няколкостотин години, а в повечето западни супермаркети най-разпространени са тиквата "butternut squash" и тиквата "Хокайдо". Тиквата е изключително универсален зеленчук и от нея могат да се направят голям брой специалитети – от фрешове и супи до различни сладкиши.

Тиквите могат да бъдат разделени на три различни категории: Такива, които се използват заради вкусната им пулпа, като Хокайдо например; такива, от чиито семена се извлича тъмнозеленото тиквено масло; и сортове, които се използват за украса - поради горчивите си вещества те не са подходящи за готвене, пише БГНЕС. 

При ядливите тикви като Хокайдо можете да използвате и други компоненти освен пулпата. Опитайте например с панирани цветове, които е най-добре да наберете от собствената си тиквена градина. "Можете да ги потопите в палачинково тесто и да ги изпържите в малко олио", препоръчва специалистът по отглеждане на тикви Даниела Гамб.

"Уверете се, че събирате само мъжките цветове, разпознаваеми по дългата дръжка - тъй като от женските се очаква да станат тикви", допълва тя.

Междувременно, освен за производство на масло, от печените тиквени семки става чудесна закуска. Вместо да ги купувате в супермаркета, опитайте да използвате тези, които са ви останали, след като приготвите следващата партида тиквена супа. Докато ги печете в тиган, можете да добавите и някои подправки.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
В България не ползваме тиква Хокайдео особено често. Направете статия за тиквите, които най-често ядем тук, а не преписвайте чужди статии за чуджи хранителни навици. Сигнализирай за неуместен коментар