Хапвайте чесън и костен бульон при настинки

Начинът ни на живот може значително да намали риска от боледуване

29.10.2022 | 07:10 Редактор: Петя Кръстева
Хапвайте чесън и костен бульон при настинки

Какво е общото между меда и киселото мляко? Освен че са вкусни, се смята, че помагат за подсилване на имунитета и по-бързото възстановяване по време на настинка и грип. Начинът ни на живот може значително да намали риска от тях. Видът на храните и напитките също има отношение към това дали ще сме по-здрави и как ще преминаваме през сезонните неразположения. Вижте още няколко храни и напитки, които въпреки че са ви добре познати, не бива да пропускате да добавите към есенно-зимното си меню.

Костен бульон

Знаем, че когато страдаме от грип или настинка е важно да пием достатъчно количество течности. Симптомите на грип, включително висока температура, диария и повръщане, могат да доведат до бърза дехидратация на организма. Освен вода, чай и сокове, костният бульон е една от най-полезните напитки за здравето ни. Приготвен от варенето на пилешки, свински или говежди кокали в комбинация със зеленчуци и билки, той ни осигурява колаген, важни витамини и минерали, които благоприятстват храносмилането, енергийните ни нива, състоянието на кожата, имунитета. Топлият костен бульон ни помага да облекчим запушения нос, кашлицата.

Чесън

Няма как да не споменем чесъна, когато говорим за настинки, грип и поддържане на добър имунитет. В редица култури, ароматната подправка се използва от векове за облекчаване на храносмилателни и респираторни проблеми, артрит и други. В наши дни редица изследвания показват, че консумацията на чесън може да бъде полезна в борбата с грипа, тъй като се смята, че може да подобри функцията на имунните клетки и да намали тежестта на симптомите на грип. Чесън може да се намери и под формата на хранителна добавка, но винаги преди прием е важно да се допитате до лекар.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay