София е домакин на празник на тиквата, посетителите разгледаха различни декоративни и ядливи видове

Има и дегустация на ястия, както и базар с есенна аранжировка на тикви с цветя

15.10.2022 | 14:12 Редактор: Теодора Патронова

В Университетската ботаническа градина в София се провежда празник на тиквата. Посетителите ще могат да разгледат изложба на разнообразни сортове – декоративни и ядливи тикви.

Има и дегустация на ястия от тикви, както и базар с есенна аранжировка на тикви с цветя.

София за първи път е домакин на празник на тиквите. В университетската ботаническа градина се събраха малки и големи, за да разгледат колекцията от различни тикви.

"Могат да се разгледат много интересни сортове например тиквата спагети, чието плодово месо е като паста и се използва за нисковъглехидратно хранене. Любопитно за тиквите е че в България ги считаме предимно за плод, защото ги използваме най-вече в десерти и от ботаническа гледна точка, разбира се, тиквата е плод. Но по света те се считат също така и за зеленчук, защото се използват в кулинарията за основни ястия, салати. Докато при нас това не е толкова популярно и с нашето събитие се опитваме да покажем и тази гледна точка към тиквите", обясни организаторът Снежка Каратотева.

А според посетителите празникът на тиквата трябва да се превърне в традиция.

"Много хубаво са измисли този празник организаторите, да привлекат повече хора и да дойдат и да разгледат и останалите растителни видове, които и ние успяхме да видим. Харесва ни, приятно е и сме доволни, че дойдохме да видим празника на тиквата. Направи ни впечатление, че повечето освен красиви са и ядливи", каза Невяна Чурукова.

Посетителите имаха възможност да се запознаят и с интересни факти за различните видове тикви, тяхното отглеждане и използване. Есенният фестивал ще продължи днес до 18:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК