Проблеми със съня: Забравете за тези вредни навици

Интензивните тренировки му оказват негативно влияние

04.10.2022 | 21:00 Редактор: Петя Кръстева
Проблеми със съня: Забравете за тези вредни навици

Сънят е от огромно значение за здравето. Той не само ви помага да си дадете почивка, но от него зависят стотици функции в организма – важни процеси, които се случват, когато спим. Ако сънят е некачествен, кратък, често прекъсван, той е непълноценен. Това не само ще ви накара да се събуждате изморени и без енергия, но ще попречи на нормалните функции в организма, ще доведе до затруднения с обмяната на веществата, ще наруши психичното и емоционално здраве.

Взиране в екрана на различни електронни устройства

Известен факт е, че екраните на устройствата, които ползваме в ежедневието си каto и телевизорите, пречат на съня. Светлината от тях блокира синтеза на мелатонин – хормонът на съня, което води до трудно заспиване и неспокоен сън. За да заспите е важно да оставите всички устройства далеч от спалнята си поне час преди да си легнете.

Тежки и интензивни тренировки

На много хора не им остава време за тренировка през деня. Работата, ангажиментите, семейството и социалните контакти изземват цялото свободно време. Затова доста хора предпочитат да направят една много бърза, много интензивна тренировка вечер преди да си легнат, за да компенсират липсата на движение през деня и да изгорят повече калории. Всъщност, това е доста погрешна стратегия. Интензивните тренировки вечер преди лягане имат силно негативен ефект върху съня.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК