Българска кукерска носия ще краси статуята на "Пикаещото момченце" в Брюксел

След церемония в кметството на 26 септември посетителите ще могат да се включат в шествие до Манекен Пис

22.09.2022 | 19:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Един от символите на белгийската столица Манекен Пис ще бъде облечен в традиционна кукерска носия. Тя е изработена по проект на Анелия Антова, която спечели конкурс за студенти за изработване на авторски костюми.

Вече повече от 400 години Манекен Пис е символ на столицата на Белгия. Заради високия интерес към статуята започва и традиция - така нареченото "Пикаещо момченце" да бъде обличано в различни костюми. Всяка година има по няколкостотин предложения за облекло от различни държави. Но сега от 26 септември то ще носи нов български костюм – традиционна кукерска носия. Това ще е вторият български костюм след януари 2007 година по повод присъединяването на България към Европейския съюз, когато статуята е облечена като коледарче.

"Преди повече от година кметът на Брюксел Филип Клоус написа писмо до посолството, в което ни информира, че правилата на музея, в който се съхранява цялата колекция от костюми, изискват нашият костюм да бъде консервиран", заяви посланикът на България в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

И така Анелия Антова, студент от катедра "Мода" на Националната художествена академия, печели конкурса за изработване на авторски костюм, организиран от Държавния културен институт и Посолството на България в Брюксел.

"Аз обичам да се вдъхновявам от много различни неща едновременно и смятам, че така се получават най-интересните проекти", твърди Анелия Антова.

Тя представя три проекта, но печели с кукерския си костюм.

"Смятам, че ние си ги харесваме, интересни са и на хората в чужбина. В тези времена малко сплашване на злите сили няма да е лошо", добави Анелия.

"Имаше пробно обличане, страшно са впечатлени от костюма - той наистина е ефектен, много високо качество – имаме снимка, но ни забраниха да я показваме, преди да го подарим на общината", коментира Пламен Бончев.

След церемония в кметството на 26 септември посетителите ще могат да се включат в шествие до Манекен Пис и да видят българското творение.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК