Има надежда - деца се редят на опашки със стара хартия, за да получат нова книга

Инициативата има за цел да спасява дървета и да насърчава любовта към четенето

18.09.2022 | 15:10 Редактор: Елеонора Танева

За десета поредна година в София се проведе националната еко инициатива "Стара хартия за нова книга". Събитието има за цел да спасява дървета и да насърчава любовта към четенето. 

За 10 години в инициативата са се включили над 50 хил. деца и са събрани над 300 тона хартия. Мотото на кампанията е "Почисти и прочети". Целта е да се насърчи грижата към природата и любовта към четенето. 

Златка с трите си дъщери идват всяка година, за да донесат стари тетрадки и хартия в замяна на нова книга. У дома рециклират всичко.

"Тази година много се разчетох, прочела съм около 10 книги с по 300-200 страници", каза 11-годишната Петя.

"Харесва ми идеята старта хартия да не отива в обшия отпадък, а да бъде използвана за нещо друго, а и насърчава четенето - децата сами си избират книги. Цялата комбинация от това да върнеш нещо старо, да вземеш ново е чудесна", сподели Златка.

Децата с усмивка донесоха хартията, защото искат да помогнат на природата. Всяко дете трябва да донесе 5 кг стара хартия, за да получи нова книга. А целта е една - да се даде пример и да се рециклира, за да опазим природата. Наградата е най-важното - учене чрез забавление.

"Както виждате - огромно е разнообразието от книги, това е начинът децата да заобичат четенето, защото когато сами изберат от огромно разнообразие книгата, те я прочитат с удоволствие. Пътуват по света или намират нови приятели и захващат нова книга", каза Виктория, която е сред организаторите на кампанията.

Популярни лица от ефира на Bulgaria ON AIR също се включиха в събитието, като помагаха на малките герои да си изберат книга.

"Защото е важно децата да започнат с четенето от ранна детска възраст, нещо за което ние говорим в предаването "Директно". Важно е насърчаването, особено когато много доклади ни казват, че в България имаме проблем с грамотността", подчерта Димитър Абрашев.

"Много деца се интересуват от сюжета на книгата, обръщат да видят какво е ревюто и така си избират. Трябва да благодарим на родителите им, че са насърчавали интереса към книгите", допълни Калина Донкова.

"Нека бъдем добрият пример за нашите деца, от малки да ги учим на отговорност към екосъобразно повечение и на любов към книгата и словото", призова Яна Данаилова.

Близо 4 000 са спасените дървета благодарение на инициативата. А донесената хартия може да бъде от стари книги, учебници, също така и картонени опаковки, но да не са замърсени. Инициативата "Стара хартия за нова книга" продължава до 19:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК