Какво се случва с тялото ни, ако не правим никакви упражнения?

Липсата на движение затруднява циркулацията на кръвта

08.09.2022 | 12:13 Редактор: Ваня Кузманова
Какво се случва с тялото ни, ако не правим никакви упражнения?

Колкото по-малко се движите, толкова по-висок е рискът от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, възпалителни заболявания и проблеми с костно-мускулната система. Всичко това се отразява на цялостното здраве и намалява продължителността на живота.

Какво точно се случва в тялото, ако не тренирате и не правите никакви упражнения?

Проблеми с кръвообращението

Липсата на движение затруднява циркулацията на кръвта. И обратно – когато тренирате редовно или правите дори малки упражнения, кръвообращението се подобрява. Това захранва органите и тъканите с кислород и хранителни вещества, като намалява риска от заболявания и трупане на наднормено тегло.

Покачване на теглото

Колкото повече се движите, толкова повече калории изгаряте. Това допринася за контрола на теглото. Липсата на движение и достатъчно упражнения може да доведе до напълняване. Ако редовно правите упражнения и стягате мускулатурата си, тялото ви ще изгаря повече калории дори в спокойно състояние.

Диабет

Обработката и усвояването на въглехидратите, разграждането им до захари и глюкоза, зависи до голяма степен от начина на живот. Колкото повече се движите, толкова по-качествено тялото усвоява и разгражда захарите, използвайки ги за енергия. Ако водите заседнал начин на живот, рискът от диабет се повишава заради потенциално влошено усвояване на въглехидратите.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК