Кой е третият най-богат човек в света?

Индиецът Гаутам Адани изпревари Бил Гейтс и Бернар Арно по богатство

30.08.2022 | 17:15 Редактор: Петя Кръстева
Кой е третият най-богат човек в света?

Малцина извън Индия бяха чували за Гаутам Адани допреди няколко години. Сега бизнесменът, който не е завършил колеж, вече е третият по богатство човек в света.

Той е първият човек от Азия, който успява да пробие в топ три на индекса на Bloomberg за милиардери. Сънародникът му Мукеш Амбани и Джак Ма от Китай така и не успяха да стигнат толкова далеч. Със своето състояние от 137,4 млрд. долара Адани изпревари французина Бернар Арно и сега преди него са единствено Илън Мъск и Джеф Безос.

Адани, който е на 60 години, работи върху разрастването на въглищния си конгломерат, инвестирайки във всичко от центрове за данни през цимент и медии, та чак до алуминий. 

Групата му в момента притежава най-голямото частно пристанище и летищен оператор, дистрибутор на газ и компания за добив на въглища. Макар неговата мина "Кармайкъл" в Австралия да е критикувана от еколози, той обеща през ноември да инвестира 70 млрд. долара в зелена енергия, за да се превърне в най-големия производител на възобновяема енергия в света.

Само през 2022 г. състоянието на Адани се е увеличило с 60,9 млрд. долара - с пет пъти повече от това на който и да е било друг. Той първо задмина Амбани като най-богат азиатец през февруари, после мина прага от 100 млрд. долара през април и отвя Бил Гейтс от четвъртото място по богатство миналия месец.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК