С помощта на виртуална реалност разделиха сиамски близнаци с преплетени мозъци

Необходими са били седем операции за 27 часа и почти 100 души медицински персонал

08.08.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Седем операции за 27 часа и почти 100 души медицински персонал. Това е било нужно, за да бъде извършена уникална операция за разделянето на близнаци със съединени глави и преплетени мозъци. Всичко е станало възможно с помощта на виртуална реалност. 

Артур и Бернардо - двама братя близнаци, прекарали цял живот един до друг, без да могат да се погледнат нито веднъж в очите. До операцията, която променя живота им.

"Толкова дълго бях отчаяна, защото не можех да се справя с диагнозата им", признава майка им Адриели Лима.

Бразилски хирурзи дълго време се борят да ги разделят, помага им един британски неврохирург от близо 9 хиляди километра разстояние.

"Имате две деца, съединени в главата. Мозъците им са преплетени, кръвоносните съдове са преплетени, костите и кожата също. На пръв поглед изглежда като невъзможна задача", заяви неврохирургът д-р Нур ул Оуасе Джелани.

След шестмесечно планиране уникалната операция става възможна с помощта на виртуалната реалност. Чрез рентгенови снимки на близнаците е създаден виртуален череп, позволявайки на хирурзи както в Бразилия, така и във Великобритания, да участват в операцията. Д-р Джелани определя иновативната технология като "нещо от космическата епоха".

"Това беше първият път в историята, когато имахме хирурзи от друг континент, които се присъединиха към нашата операционна зала за виртуална реалност. Докато децата са в безопасност в леглото си в болницата, можете да прекарате часове и дни в подготовка за истинската операция в това виртуално пространство", обясни д-р Нур ул Оуасе Джелани.

Бернардо и Артур се събраха отново четири дни след операцията. На двамата им предстоят месеци на рехабилитация, които сега могат да посрещнат заедно.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК